Valvojan kuva

Valvojan lausunto

Helsingin Suunnistajat järjestää sprintin SM-esikisan kaupunkikuvallisesti ja -kaavallisesti upean ainutlaatuisella Kartanonkosken alueella.

Alueen suunnittelun historiaan kannattaa tutusta vaikkapa googlaten, sillä se on hyvinkin mielenkiintoinen ja ruotsalaistaustainen. Tällä viehättävällä alueella kilpailijat ovat todellisessa puutarhakaupunkimiljöössä sekä sananmukaisesti alueen asukkaiden silmien alla ja paikoin alapuolella.

Järjestäjät ovat hyvin ohjeistaneet kilpailijoita siitä, että olemme esittelemässä hienoa lajiamme hyvin tiheästi asutulla alueella ja keskellä vielä jopa kesäistä pihakorttelielämää. Noudatetaan siten kaikkia sprinttisuunnistuksen tarkkoja lajisääntöjä ja kilpailuohjeissa annettuja tarkentavia sääntöjä.

Karttatyön tehnyt Topi Syrjäläinen on onnistunut vaativassa tehtävässään erinomaisesti. Kartta on selkeälukuinen ja kertoo kaiken oleellisen. Lukukelpoisuuden varmistamiseksi kaikkein ahtaimmilla pihoilla ei kaikkia telineitä ole kuvattu eikä ole ollut tarvekaan.

Puuston kuvauksessa on myös käytetty hyvää pelisilmää; milloin kaikkia yksittäisiä puita ei ole ollut järkevää mahduttaa karttaan, tätä ei ole tehty. Kilpailusuorituksiin eivät kyseiset yleistykset vaikuta.

Erittäin kapeita kulkuväyliä, kuten talojen päätyjen ja pensasaitojen välejä on hieman suurennettu niiden havaitsemisen helpottamiseksi. Etenkin näillä kapeilla väylillä muistutan kilpailijoita huomioimaan kanssasisaret ja -veljet sekä luonnollisesti muut alueella liikkujat. Lisäksi suunnistukseen keskittymisestä huolimatta tulee huomioitava erilaiset törmäämisvaaran aiheuttavat esteet (matalat telineet, palotikkaat jne.). Kielletyt alueet ovat todellakin kiellettyjä; näitä on tarvittavilta osin korostettu kielletyn alueen nauhalla.

Kehotan kilpailijoita tutustumaan ratamestarien terveisiin ja ennakkomateriaaliin; niissä on oivasti kuvattu sitä, mitä kilpailijoilla on edessä. Ratamestarit ovat onnistuneet tehtävässään ja tarjoavat kilpailijoille suunnistuksellisesti SM-tason nautinnollisen kisan jo vuotta ennen Helsingin Suunnistajien järjestämiä SM-sprinttejä.

Kilpailijoilla on edessään kaikkea onnistuneeseen sprinttisuunnistussuoritukseen vaadittavaa: herpaantumatonta keskittymistä alusta loppuun, nopeaa edessä olevan alueen ja sujuvimman reitin hahmottamista, vaihtelevaa sprinttisuunnistustehtävää ja siten nopeaa juoksurytmin vaihdosta sekä myös rastin tarkan sijainnin varmistamista jo reitinvalinnasta päätettäessä.

Kaksi asiaa on varmaa: itseäni harmittaa, kun en itse ole mukana numerolappu rinnassa, ja näillä radoilla Ruotsin MM-sprintin tuloslista olisi ollut aivan toisen näköinen.

Pekka Vuorinen
valvoja
OK Trian