Rata F - Reittianalyysi

F-radan neljä nopeinta olivat 1) Antti Parjanne, 2) Kimmo Berg , 3) Miika Vehmas sekä 4) Sampo Sillanpää. Heidän reittinsä ovat Reittihärvelissä. Veli-Pekka Kuutti sai saman ajan kuin Sampo, mutta reitti ei ole tiedossa.

Alt-teksti

R1: AlkuPyöritys. Ykkösrastille tulo vaatii kaksi kartanpyöritystä eli on "vaativampi" kuin B- ja C-radoilla, joilla karttaa on pyöritettävä vain kerran.

Ykkösrastille kaikki luonnollisesti tulevat samaa reittiä. Antti ja Kimmo rutiinilla suoraan rastille, aikaa 28-29 s. Sen sijaan Miika ja Sampo pyörittävät karttaa hieman pitempään, koska aikaa kuluu 32-34 sekuntia. Pohja-ajan kaikista tekee kuitenkin Veli-Pekka 27 sekuntia.

Alt-teksti

R2: Talosokkelo. Sininen on suorin ja myös nopein. Vihreällä saattaa pärjätä, jos on hankikanto. Päiväkoti les Galopins´in kiertävä ruskea on jo ihan harharetki.

Kakkosrastulle kaikki valitsivat talon kierron oikealta. Kukaan ei valitse ratamestarin suositusta kiertää talo vasemmalta. Nopeimman ajan tekee Antti, joka kiertää asukkaiden oikopolun kautta ja jatkaa puistokäytävää pitemmälle kuin muut, jotkahakeutuvat talon seinustan käytävälle ja jäävät Antista 5-7 sekuntia.

Heti ykkösrastin talon kulmalla oli pieni kielletyn alueen nauha, joka ohjasi kaikki reitit 5-10m oikeammalle toisen talon nurkalle polulle. Itse jatkoin sitä kivelle ja isommalle polulle eli vihreää reittiäkin oikeammalta. 5s pohjat (AP).

Alt-teksti

R3: Pihasokkelo. Sininen on nopein, jos vaan osaa kääntyä joka kulmassa oikein. Ruskeallakin voi pärjätä kelistä riippuen. Vihreällä reitillä pääsee tutustumaan talojen julkisivuihin ja siihen kuluu aikaa. Punainen on liikaa varman päälle kulkijan ratkaisu.

Kolmosrastille kaikki juoksevat pihan poikki ratamestarin "ohjeen" mukaan. Pohjat tekee Antti. Kimmo jää vain 2 sekuntia. Muiden vauhti on jo maltillisempaa, koska aikaa kuluu 5-8 sekuntia enemmän kuin Antilla.

Alt-teksti

R4: Paluu päiväkodin pihalle. Päiväkodissa on mukavaa eli nyt on osattava valita jompi kumpi päiväkoti Kanteleen pihan kautta kulkeva reitti. F-radalla se on sininen kun taas B-radalla se oli ruskea. Kaikki muut reitit kiertävät aivan liikaa.

Nelosrastille ratamestari ehdotti päiväkodin pihan poikkijuoksua. Antti ja Kimmo olivat samaa mieltä. Kinmmo selvitti liukkaan pihan nopeimmin, mutta Antti tuli tiukasti vain sekunnin perässä. Miika ja Sampo kiersivät puistokäytävän kautta ja menettivat siinä kymmenkunta sekuntia.

Neljän ensimmäisen rastin pikataipaleen jälkeen Antti on ottanut johtopaikan ajalla 2:45. Kimmo on toisena vain 7 sekuntia perässä. Kolmantena on Veli-Pekka 12 sekunnin päässä. Neljäntenä on kotinurkillaan suunnistava Jeppe Koivula 22 sekunnin päässä ja viidentenä Miika. Ero on kuitenkin jo lähes puoli minuuttia. Mutta nyt kisa vasta pääsee käyntiin.

Alt-teksti

R5:-alkuosa: Sininen on nopeampi kuin portaissa kiipeävä vihreä. Lisäksi sininen on luonteva valinta, lähtö oikeaan suuntaan päinvastoin kuin B-radalla, jossa on lähdettävä taaksepäin.

Pitkä välin alussa kaikki osaavat hakeutua suoraan sillalle ja välttävät portaiden nousun.

Alt-teksti

R5-loppuosa: Kotiläksynsä tehneille rastivälin loppu oli jo tuttua - samantapaista väliä juostiin jo viime vuonna. Toivottavasti se nyt sujui mallikkaasti.

Sillan jälkeen ei kannata heti laskeutua portaista alas. Se hidastaa ja käyrät on noustava uudelleen: vihreä reitti ei kelpaa. Klaneettitien toisella puolella ei tällä kertaa kannata pistäytyä, koska matkaa tulee liikaa: niinpä vaaleansininen tai ruskeakaan ei käy.

Paras on sininen, mutta sillä on pysyttävä reitillä. Oranssi on lähes yhtä hyvä, mutta pari ahdasta aukkoa hidastaa vauhdikasta juoksua. Muut reittit kiertävät turhan kaukaa.

Sillalta kaikki osaavat hakeutua Kanneltalon seinustalle ja jatkaa siitä HOASIn alueen poikki. Ratamestarin suosikkireitti luiskaa ylös ja lyhyet portaat ei kelpaa vaan he jatkavat suoraan ja kääntyvät kapealle "hyllylle". Kevät on vienyt pihalta lumet, joten pääsevät ylittämään pihan vinosti ja voittavat monta sekuntia ratamestarin suosikkireittiin verrattuna.

Kimmo jatkaa vauhdikasta menoaan ja kiertää päiväkodin pihan . Matkaa kertyy sen verran, että aikaa kuluu reilut 5 sekuntia enemmän kuin pohja-ajan tehneellä Antilla. Toisena on Miika, joka jää Antista vain yhden sekunnin.

Alt-teksti

R6: Rakennustyömaiden seassa. Sininen on nopein, koska koko ajan on kovaa pohjaa alla ja rastille tullaan oikeasta suunnasta. On vaan osattava valita käännös vasta talon kulmalta. Vihreä kiertää jo liikaa.

Helpolla kuutosvälillä Antti tekee pohjat, mutta Miika ja Kimmo jäävät vain 1-2 sekuntïa. Kaikki kiertävät työmaan oikealta. Sampo sen sijaan hakeutuu vasemmalle pääraitille ja se maksaa kymmenkunta sekuntia. Veli-Pekalle sen sijaan tulee pummi, koska hän jää Sampostakin vielä 16 sekuntia ja rastivälisijoitus putoaa peräti 23:ksi.

Alt-teksti

R7: Takakauttako? Ruskea houkuttaa, mutta sininen on sen verran lyhyempi, että se on nopeampi - mutta tossuissa on silloin oltava pitävät pohjat.

Seiskavälillä kaikki paitsi Miika jatkavat pääraittia ja tulevat rastille keittiön kautta takatietä, Antti nopeimmin, mutta Veli-Pekka ja Kimmo sekä Sampo 3-5 sekuntia perässä. Miika tulee rastille pääoven kautta ja häviää Antille vain kolme sekuntia.

Alt-teksti

R8:Paluureitille. Paluu omille jäljille kannattaa. Sininen on parempi vaikka vaaleansininen on lyhyempi, mutta matkalla on pari ¨pimeää kulmaa, joissa vauhti putoaa.

Kasirastille Antti, Kimmo ja Samo valitsevat ratamestarin ihannereitin oikealta. Antti tekee jälleen pohja-ajan, mutta Kimmo, Veli-Pekka ja Sampo jäävät 4-6 sekuntia. Miika eksyy omille jäljilleen ja kiertää talon vasemalta. Se on pummi, koska aikaa kuluu 15 sekuntia enemmän kuin Antilla ja rastivälisijoitus putoaa 23:ksi.

Alt-teksti

R9:Kierto kannattaa. Sininen näyttää huonolta valinnalta. Lähtö taaksepäin ja kaukana viivasta. Se on kuitenkin paras, koska se on toiseksi lyhyin ja välttää muiden reittien ylös- ja alaskulut. Punaisen lopussa olevalta penkalta alastulokin vaatii ainakin pari sekuntia tai sitten kierron viereisen luiskan kautta....

Ysirastille on monta tietä: Antti ja Kimmo valitsevat lyhyimmän reitin ja tulevat vauhdilla penkkaa alas. Antilla pohja-aika ja Kimmo 4 sekuntia perässä. Sampo käyttää ratamestarin suositusta ja jää 11 sekuntia kärjestä. Miika kiertää alikulun kautta ja käyttää aikaa saman verran kuin Sampo.

Juoksin punaista, mutta loppu suoraviivaisemmin Pelimannintien talon kulmalta rastille. Penkka ei hidastanut yhtään (AP).

Alt-teksti

R10 Pitkä väli. Pelimannintien vasemmalle puolelle ei kannata mennä kuin vasta lopussa. Siksipä sininen on oikea valinta, mutta ei vihreällä ja punaisellakaan jää pahasti.

Myös kymppirastille joukko hajoaa. Meni sitten mitä reittiä tahansa, niin nousua tulee ja erot kasvavat. Antti juoksee suoraviivaisesti. SE kannattaa, koska taas syntyy pohjat. Kimmo etenee pihan kautta ja voittaa matkassa pari metriä. Aikaa kuluu 2 sekuntia pitempään kuin Antilla. Veli-Pekka pysyy lähes samassa vauhdissa, mutta Antin jälkiä seuranneella Sampolla ja Kimmon polkua tallannealla Miikalla alkaa askel painaa ylämäessä, aikaa kuluu jo toistakymmentä sekuntia enemmän kuin Antilla.

Ennen seuraavaa sillanylitystä tilanne alkaa vakiintia. Antti johtaa ja Kimmo seuraa kuin hai laivaa ja on puoli minuuttia perässä. Kolmantena ovat Miika ja Veli-Pekka samalla ajalla, mutta jo toista minuuttia Anttia jäljessä. Viidentenä on Sampo reilut 10 sekuntia perässä

Juoksin vihreää. Se oli todella selkeä. Jäi aikaa tulevien välien katseluun, mm. 11-12 reitinvalinnan tein tässä. Punainen-sininen kannattaisi alussa varmaan oikaista sisäpihan läpi. Sinisellä mennään vähän ylös-alas ja kartan perusteella näyttäisi siltä, ettei se olisi ainakaan vihreää lyhyempi? (AP)

Alt-teksti

R11: Tyyntä myrskyn edellä. Siirtymäväli, jonka tarkoitus on vaikeuttaa reitinvalintaa seuraavalle välille.

Lyhyt siirtymäväli ja kaikki tulevat sen 17-20 sekunnissa. Miika on jättänyt reitinvalinnan viime tippaan ja käyttää vielä 2 sekuntia lisää.

Alt-teksti

R12: Silta vai alkulku? Sininen reitti on noin 80 metriä lyhyempi ja huolimatta portaista ja penkalta pudotuksesta on lyhyempi kuin vihreä. Vihreää rasittaa myös reipas nousu alikulusta maan pinnalle.

Rastille 12 on kaksi haamuaikaa, jotka oletettavasti perustuvat vahingossa tehtyihin oikaisuihin. Luvallista reittiä sillan yli ja penkasta alas kulkeneista parhaan ajan tekee Antti, Kimmo jää 8 sekuntia ja Miika 15 sekuntia. Muilla penkan alastulo kestää pitenpään.

Alt-teksti

R13: Päiväkodin pihalle. Sininen on suorin reitti päiväkoti Pelimannin pihalle. Matkalla tosin voi kapeissa porteissa joutua väistelemään muitakin parhaan reitinvalinnnan tehneitä. Muut kiertävät aivan liikaa.

Vain Antti hyväksyy ratamestarin suosituksen rastille 13 ja juoksee lumisen pihan poikki, mutta silti tekee pohja-ajan. Muut kiertävät talon pitempää reittiä oikealta, mutta saavat kovaa pohjaa alleen ja jäävät vain 1-5 sekuntia.

Alt-teksti

R14: Taas paluu omille jäljille. Sininen niin paljon lyhyempi, että metsäpätkästä huolimatta se on nopein.

Rastille 14 keli oli tehnyt tepposet ratamestarin suosikkireitille ja jäädyttänyt sen osin luistinradaksi. Tästä syystä Antti jää vasemmalta ajoratoja myöten kiertävälle Kimmolle 5 sekuntia. Kimmon aikaan yltää myös Laura Parjanne, mutta Lauran reitti ei ole tiedossa. Miika ja Sampo tulevat samaa reittiä kuin Kimmo, mutta jäävät kuusi sekuntia.

Juoksin sinistä ja tässä tuli toinen rastiväli jota en voittanut. Tappiota tuli 5s ja ainakin sen verran voi laskea reitinvalintavirheeksi. Koko matka alikululta kohtaan, jossa reitii yhtyy vihreään, oli jäistä sohjoa eli ei voinut juosta kovaa. Vasen punainen olisi varmasti ollut parempi (AP).

Alt-teksti

R15: Vielä on suunnistettava. Sininen on paras ja selkein. Vasemmalta kiertävät reitit ovat näpertelyä ja hitaampia. Ruskealla voi pärjätä, jos on hankikanto...

Kaikki paitsi Sampo jatkavat rastilta eteenpäin ja tulevat kadulle seuraavan kujan kohdalta. Antti tekee pohjat ja Kimmo on 3 sekuntia perässä. Komanneksi kiilaa jälleen Laura Parjanne. Sampon suunnanvaihto rastilla ei haittaa, koska samaa tahtia hän saapuu rastille Veli-Pekan ja Miikan kanssa.

Alt-teksti

Viimeinen valinta. Sininen on nopein, koska siinä pääsee pihan poikki viistosti ja portaat ovat vain pari askelta. Vihreä on luonteva, mutta tulee taaksepäin sen verran, että sillä jo häviää muutaman sekunnin. Punaisellakin voi vielä pärjätä.

Viimeiselle rastille kaikki Sampoa lukuunottamatta tulevat samaa reittiä. Kukaan ei uskalla ottaa ratamestarin mielestä nopeinta reittiä eli pisintä viisto-osuutta. Antti tekee pohjat ja muut seuraavat perässä muutama sekuntti perässä. Veli-Pekka tekee loppuun pienen kunniakierroksen, koska aikaa kuluu noin 10 sekuntia pitempään kuin muilla.

Maalissa Antti on ensimmäinen ja Kimmo toinen 40 sekuntia perässä. Kolmantena on reilun minuutin Kimmolle hävinnyt Miika ja neljäntenä Sampo ja Veli-Matti puolisen minuuttia Miikan perässä. Käytännössä karkiviisikko eteni hyvin, Antti ja Kimmo eivät tehneet yhtään virhettä, vain juoksuvauhti ratkaisi. Miika ja Sampo tekivät kumpikin vain yhden pienen virheen. Samoin yhdellä virheellä selvisi myös Veli-Pekka kun lopun kauneuspilkku jätetään huomioimatta.

F-radan 16 rastivälista paras aika saavutettiin seitsemällä ratamestarin suosikkireitillä. Muilla yhdeksällä rastivälillä nopein reitti oli joku muu. Kilpailijat siis voittivat 9-7. Ratamestari onnittelee.

Alt-teksti

Ratamestarin F-radan ihannereitti. Pituus 3530 metriä