Ratamestarin lausunto                                  3.8.2006

Suunnistuksen keskimatkan suomenmestaruuskilpailun ratojen laadinta on kestänyt noin kaksi vuotta. Olen pyrkinyt luomaan mahdollisimman monipuoliset radat, jotka käyttävät hyväkseen maaston parhaat osat. Karsinta ja loppukilpailu käydään lähes kokonaan eri alueilla.

Kilpailualueella on kangasta, avokallioita ja aarnimetsää. Lisäksi sieltä löytyy ennallistettuja soiden tulva-alueita, jotka ovat vaikuttaneet ratasuunnitteluun. Jos ennen kisoja sataa runsaasti, ennallistetut alueet kannattaa ottaa huomioon loppukilpailun pisimpien ratojen reitinvalinnoissa. Kostealla ”kelillä” eteneminen ennallistetulla alueella voi olla erittäin hidasta, joten pitkillä rastiväleillä kierrot saattavat olla paljon nopeampia kuin alueen läpimeno.

Nyt elokuun alussa ennallistetut alueet ovat kuivia ja kovapohjaisia  ja kulku niillä on suhteellisen nopeaa.

Karsintaratoja on yhteensä 27. Mukana ovat myös vararadat, jos osanottajamäärä ylittää ennakko-odotukset. Loppukilpailuratoja on 17. Ratapituudet ovat välillä 1.5 – 4.9 km. Rasteja on maastossa kaikkiaan lähes sata, joten koodin tarkastuksessa kannattaa olla tarkkana.

Asikaisen Rauno on tehnyt erittäin hyvää työtä kartoituksessa.

Mielenkiintoisia suunnistuselämyksiä toivottaen!

Reijo Hyvönen
Ratamestari
Helsingin Suunnistajat