Ratavalvojan lausunto

SM-keskimatkan R2:n kilpailu juostaan Vihdissä Nuuksion kansallispuiston pohjoisosassa. Pääsette nauttimaan pääosin erittäin hienosta ja mukavasta, mutta kuitenkin vaativasta avokalliomaastosta. Koska alue on ollut pitkälti toistakymmentä vuotta pois suunnistuskäytöstä, on maasto tasapuolinen kaikille.

Kulkukelpoisuus on pääsääntöisesti erittäin hyvä ja kuiva kesä on sitä vielä entisestään parantanut. Näkyväisyys on myös parempi kuin normaalisti, heinää on vähemmän ja kuivat lehdet ovat tippuneet puista. Notkoissa on tietenkin tiheämpää, varsinkin karsinnassa. Ennallistetut ojat (ojat täytetty isolla metsäkoneella) on merkitty karttaan ajouran karttamerkillä. Näillä ajourilla kulkukelpoisuus on usein huono. Ajourilla, joissa juostavuus on erittäin huono, on uramerkinnän päällä vielä vihreä vinoviivoitus eli hidastavan maapohjan merkki.

Korkeuserot ovat kohtuulliset, karsinnassa suuremmat kuin finaalissa, jossa varsinkin H50/D40-sarjoista ylöspäin suunnistetaan suhteellisen tasaisessa maastossa. Monessa sarjassa tullaan sekä karsinnassa että finaalissa melko jyrkkä rinne alas aivan lopussa. Huomioikaa se ja ottakaa varovasti!

Kartta on hyvä ja tasalaatuinen ja tähän kilpailuun sopien, selkeälukuinen. Kartantekijä ei ole kuvannut vanhoja ja heikkoja polku-uria, joita varsinkin finaalin maastossa on jonkun verran.

Ratamestari on pyrkinyt tekemään vaihtelevia ja eripituisia rastivälejä. Radat vaativat keskimatkalle kuuluvaa teknistä osaamista, rytminvaihtokykyä, ja finaalin nuoremmissa sarjoissa testataan myös reitinvalintataitoja. Kuivasta kesästä ja hyväkulkuisesta maastosta johtuen finaalin kilometrivauhti tullee nopeimmilla olemaan siinä 6.15-6.30 paikkeilla. Monessa sarjassa voittajien aika mennee ohjeaikojen alarajoille.

Juha Liukkonen
Ratavalvoja
Karkki-Rasti